Vooral bij katten zijn blaasproblemen veel voorkomend. Maar ook bij honden worden blaasproblemen waargenomen. De aandoeningen die het meest voorkomen zijn blaasgruis en blaasontsteking.

Eventuele symptomen van blaasproblemen

 • Katten die regelmatig naast de bak plassen
 • Honden die hun plas niet kunnen ophouden
 • Vaker plassen dan normaal
 • Plassen in huis
 • Wel willen plassen, maar er komt niets
 • Pijn tijdens het plassen
 • bloed in de urine
 • Verminderde eetlust
 • Algeheel suf of sloom zijn

Wanneer een of meerdere van deze symptomen worden waargenomen is het belangrijk een dierenarts te raadplegen.

blaasproblemen bij hond en kat

Blaasproblemen bij katten

Een van de meest voorkomende problemen bij katten is blaasontsteking. In veruit de meeste gevallen (2 van de 3) is de oorzaak van de ontsteking onduidelijk. Bij een derde van de gevallen wordt de blaasontsteking veroorzaakt door blaasgruis. Slecht 2% van de blaasontstekingen bij katten worden veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Een groot aandeel van de blaasontstekingen bij katten worden dus veroorzaakt door blaasgruis. Blaasgruis wordt meer waargenomen bij katers dan bij poezen. Poezen hebben een kortere en wijdere plasbuis dan katers. Hierdoor wordt gruis gemakkelijker uitgeplast. De kans op een verstopping van de plasbuis is bij katers veel groter. Zo’n verstopping kan levensbedreigend zijn.

Er bestaan verschillende soorten blaasgruis. Struviet en oxalaat zijn de meest voorkomende varianten blaasgruis die bij katten worden gevonden. Struvietgruis bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat en is de meest voorkomende soort blaasgruis. Oxalaatgruis bestaat uit calcium en oxalaat en komt minder voor. In slechts uitzonderlijke gevallen worden er cystinestenen aangetroffen.

Het is niet volledig duidelijk waardoor blaasgruis bij katten ontstaat. Wel is bekend dat katten hun urine sterk concentreren. Blaasgruis en blaasstenen ontstaan makkelijker in geconcentreerde urine. Droge brokjes dragen bij aan de vorming van gruis doordat ze ervoor zorgen dat de urine nog sterker geconcentreerd wordt.

Ook erfelijkheid, beweging en gewicht zijn factoren die een rol spelen bij het ontstaan van blaasgruis. Blaasgruis zal sneller ontstaan bij een dikke, luie kater dan bij een speelse slanke poes. Meer drinken en meer plassen verkleint ook het risico op blaasgruis. Voeding met grote hoeveelheden magnesium vergroten juiste weer het risico op blaasgruis.

Blaasproblemen bij honden

Bacteriën zijn bij honden juist wel vaak de oorzaak van een blaasontsteking. Vooral (gesteriliseerde) teven zijn vatbaar voor deze ontsteking. De bacteriën die in en rond de vagina leven kunnen bij teven gemakkelijk de blaas bereiken door de korte en wijde plasbuis en vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. Daarnaast beschermen de geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron tegen een blaasontsteking. De niveaus van deze hormonen veranderen na een castratie of sterilisatie. Waardoor gecastreerde en gesteriliseerde honden vatbaarder zijn voor blaasontstekingen.

Struvietgruis wordt bij honden meestal veroorzaakt door een blaasinfectie. Oxalaatgruis door erfelijke aanleg en sterk geconcentreerde urine. In beide gevallen is het risico op blaasgruis te verminderen door ervoor te zorgen dat de hond voldoende drinkt en dus ook plast. Door vaker te plassen zullen er meer schadelijke bacteriën uit de blaas en plasbuis gespoeld worden. Ook zal de urine minder geconcentreerd worden waardoor de mineralen minder kunnen samen klonteren en tot gruis kunnen leiden.

Maatregelen bij blaasproblemen

Voeding kan een grote rol spelen bij problemen aan de urinewegen. Raadpleeg altijd een dierenarts wanneer er symptomen zichtbaar zijn.

Een dierenarts zal bij blaasgruis in de meeste gevallen een speciaal dieet voorstellen. Dit zijn meestal brokken die zijn samengesteld om blaasgruis tegen te gaan. Deze brokken bevatten een lager eiwit gehalte, minder magnesium en minder fosfaat. De hoeveelheden van deze ingrediënten zijn verlaagd omdat de blaasgruis hier meestal uit opgebouwd is.

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan deze brokken. Zowel oudere als jonge, opgroeiende dieren hebben vaak een grote behoefte aan hoogwaardige eiwitten. Daarnaast zijn er recentelijk aanwijzingen gevonden dat katten die droge brokken te eten krijgen, altijd lichtelijk zijn uitgedroogd. Uitdroging is nu juist een belangrijke oorzaak van blaasgruis. Het is daarom dus wenselijk om deze voeding slechts tijdelijk te geven.

Vervolgens kan er in overleg met de dierenarts overgestapt worden op vers vlees. Echter heeft niet iedere dierenarts zich gespecialiseerd in de voeding van hun patiënten.

Vers vlees voeding heeft zeker een aantal voordelen ten opzichte van droge brokken. Zo krijgt je dier meer vocht binnen en maakt het de urine zuurder. Daardoor wordt het risico op blaasgruis sterk verminderd. Er zijn verschillende merken die vers vleesvoeding die ook nog eens een speciale mix gemaakt hebben voor honden of katten met blaas- en/of nierproblemen.

Extra tips

Het allerbelangrijkste bij blaasproblemen is dat je dier voldoende drinkt. Door de urine te verdunnen zal blaasgruis minder snel ontstaan en schadelijke bacteriën gemakkelijker uitgeplast worden. Hierbij wat extra tips zodat je dier voldoende drinkt:

 • Maak meerdere drinkplekken in en rondom het huis
 • Haal voor katten grote en brede schalen. Katten hebben er vaak een hekel aan als hun snorharen de zijkanten van het bakje aanraakt
 • Koop een drinkfontein voor je huisdieren. Het stromende water is aantrekkelijker voor je dier dan stilstaand water
 • Meng wat extra water of bottenbouillon door het eten van je dier zodat ze extra vocht binnenkrijgen.

Houdt er wel rekening mee dat je hond vaker uitgelaten moet worden als hij meer drinkt en de kattenbak van de kat vaker verschoond moet worden.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Bij (ernstige) medische problemen raadpleeg dan altijd eerst een dierenarts.

Blaasproblemen bij hond en kat

Eén gedachte over “Blaasproblemen bij hond en kat

 • 13 juni 2019 om 15:25
  Permalink

  Mijn hondje heeft / had blaasgruis ( strufiet )

  Ik gebruik sinds 3 maanden Hill’s c/d Urinary Care Hond en geef haar sinds 3 maanden 2 capsules Cranberry puur.
  Vanmorgen de urine na laten kijken en er zijn geen tekenen meer van strufiet.
  Ik geef haar ter preventie levenslang twee capsulescranberry puur.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *