Een bouillon van botten trekken is eigenlijk een hele ouderwetse manier om ook goed gebruik van botten te maken die we niet kunnen eten. Deze bouillon is ook heel nuttig voor honden en katten. De botten samen met eventueel wat vleesresten en wat groenten en kruiden, vormen een goede bron van voedingsstoffen zoals gelatine en collageen. Deze stoffen zijn erg belangrijk voor het behoud van bindweefsel en slijmvliezen. Wij hebben ook een recept voor je, zodat je deze heilzame bouillon zelf ook kunt maken! 

Bone Broth = Superfood

Alle waardevolle voedingstoffen die in de bone broth zitten spelen een belangrijke rol in de gezondheid van je huisdier, maar ook van jezelf. Je kunt de bouillon ook heel goed zelf gebruiken als basis van een soep of door  gewoon direct de bouillon te drinken (je zult je verbazen over de rijke smaak van de bouillon). De bouillon bevat voornamelijk stoffen die goed zijn voor het bindweefsel, de darmen, huid, botten, gewrichten, nagels en haar of vacht.

Bone broth is een zeer rijke en waardevolle aanvulling op het dieet. Het is ook een krachtig hulpmiddel bij maag-darm infecties of het herstellen van het slijmvlies in de darmen. Daarnaast dragen de aminozuren in de bouillon bij aan de versterking van het immuunsysteem. De bouillon versterkt de botten, verbetert de functie van alle organen betrokken bij de vertering en bevordert ook de spijsvertering zelf. Kippenbotten geven tijdens het kookproces ook het aminozuur cysteïne af. Dit aminozuur heeft een heilzame werking tijdens griepachtige verschijnselen en problemen met de luchtwegen. 

Naast allerlei vitamines, mineralen en aminozuren bevat bone broth collageen, dit is een eiwit dat bijdraag aan de structuur en vorming van bindweefsel en daardoor bijdraagt aan de souplesse van gewrichten. Daardoor kan collageen helpen bij het genezen van ontstekingen in beschadigde gewrichten en ook in enige mate pijn door artrose verlichten. Daarbij helpt de in de bone broth aanwezige glucosamine bij het verminderen van gewrichtspijn door botten en pezen te versterken. 

Hoe langer hoe beter

Wanneer de bouillon lang genoeg is getrokken (minimaal 36 uur) met een scheutje (appel)azijn, wordt het collageen afgebroken tot gelatine. Hierdoor zal de bouillon wat dikker van structuur worden. Deze gelei-achtige structuur helpt bij het beschermen en verzachten van een beschadigde darmwand. Hierdoor hebben mensen en dieren met een voedselintolerantie vaak ook baat bij regelmatig gebruik van bone broth. Daarnaast verbetert bone broth de opname van eiwitten uit voeding en bevat gelatine 2 belangrijke aminozuren, proline en glycine. Deze aminozuren zijn betrokken bij het versterken van het bindweefsel in pezen.

Naast alle bovengenoemde genoemde voedingstoffen is bone broth ook rijk aan calcium, magnesium, fosfor, vitamineA en K, ijzer en zink. Allemaal belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van een gezond lichaam. 

Zelf bone broth maken

Het maken van bone broth is eigenlijk heel erg gemakkelijk. In principe kan je alle botten van alle diersoorten gebruikt worden (zolang ze niet bereid of gekruid zijn). Vooral botten met veel kraakbeen geven veel waardevolle voedingstoffen, zoals gelatine, af.

Om zelf de bouillon te maken kun je het beste een grote soeppan gebruiken. Leg de botten in de pan en schenk er water over tot de botten helemaal onder water staan. Een scheutje (appel)azijn toevoegen zorgt ervoor dat de mineralen en aminozuren uit de botten in de bouillon trekken. Eventueel kun je hier ook al wat groenten en kruiden toevoegen, dit is geheel optioneel.

Breng het mengsel aan de kook en haal tussendoor het schuim eraf. Laat alles zo’n 36 to 48 rustig door pruttelen. Pas na meer dan 24 uur beginnen alle waardevolle voedingstoffen vrij te komen uit de botten, dit is dus een langzaam proces. Daarom is het ook heel belangrijk om voor een optimaal resultaat de bouillon minimaal 36 uur te laten trekken. Wanneer de bouillon van enkel kippenbotten wordt gemaakt, volstaat een 18 uur trekken. Na het trekken van de bouillon moet je alle botten weg gooien, deze zijn absoluut niet meer geschikt voor consumptie voor zowel jezelf als je huisdier.

Bone broth; meer dan alleen een lekkernij