Ook al is je hond nog zo vrolijk en blij. Soms is het tijd om even stil te staan bij de gezondheid van de hond. Aan de hand van deze checklist krijg je snel een idee of je hond gezond en fit is. Heb je het vermoeden dat je hond toch gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan een dierenarts.

Gewicht

Laten we beginnen bij wat het eerste aan de hond opvalt. Een hond die op een goed gewicht zit, heeft een zichtbare taille. Daarnaast kun je de ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen niet direct zien, maar wel goed voelen als je de hond aait. Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen allebei voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Hier kun je meer lezen over hoe je je hond op gewicht kunt houden. We hebben ook tips verzamelt hoe je samen met je hond kunt gaan hardlopen.

Gebit

Het is heel belangrijk regelmatig het gebit van je hond te controleren. Een slecht gebit kan een slechte adem veroorzaken, maar ook infecties en ontstekingen met zich mee brengen.

Veel materialen kunnen slijtage aan het gebit veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een tennisbal. Lees hier waarom een tennisbal zo slecht is voor het gebit van je hond. Wij hebben een aantal ballen uitgezocht die geen schade aan het gebit veroorzaken en daarom wel geschikt zijn voor je hond.

Voeding kan meespelen in de toestand van het gebit, te harde kauwbotten kunnen voor veel slijtage zorgen. Zachte voeding met veel koolhydraten kan zorgen voor de vorming van meer tandplak en tandsteen.

Er zijn speciale speeltjes en kauwbotten te verkrijgen die helpen het gebit gezond te houden. Het poetsen van de tanden is wel de beste manier om het gebit schoon en gezond te houden.

Vacht, huid en verzorging

Bekijk ook of de vacht van je hond in goede conditie is. Borstel de hond regelmatig, maar zeker niet te vaak. Te vaak borstelen kan zorgen voor huidirritaties en overmatig haarverlies.

Controleer of er wondjes zitten in de huid van de hond. Sommige wondjes kunnen verzorging nodig hebben, zoals ontsmetten of een verzorgende zalf gebruiken.

Check ook of de oren, ogen en neus mooi schoon zijn. Viezigheid kan duiden op infecties waarmee je naar de dierenarts moet gaan voor de juiste behandeling.

Daarnaast is het bij iedere hond belangrijk om de nagels te controleren. Nagels van honden groeien net als die van ons door. Om ervoor te zorgen dat de hond zonder problemen kan wandelen en rennen is het belangrijk dat de nagels niet te lang worden. Wanneer je de nagels van de hond op de grond hoort komen wanneer deze gewoon loopt, is het tijd de nagels te knippen. Doe dit ALLEEN met een speciale schaar die hiervoor bedoeld is. Een normale schaar, zoals wij voor onze nagels gebruiken, is niet geschikt en kan ernstige schade aan de nagels veroorzaken. De dierenarts kan ook de nagels knippen, of vraag bij de trimsalon of plaatselijk dierenspeciaalzaak of ze de nagels van de hond willen knippen.

Oudere dieren hebben sowieso wat meer gezondheidscontroles nodig. Ga daarom wat vaker naar de dierenarts. Voldoende beweging is erg belangrijk om een oudere hond in goede conditie te houden.

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond last heeft van medische kwaaltjes, raadpleeg dan altijd een dierenarts!

Checklist: is je hond gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *