Detoxen of ontgiften wordt als reinigingskuur gebruikt om het lichaam te ontdoen van allerlei opgehoopte afvalstoffen. Terwijl detoxen in de reguliere diergeneeskunde nog niet gebruikt wordt, is het in de natuurlijke diergeneeskunde een veelgebruikte methode.

Tijdens het detoxen wordt er overtollig vocht met afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd waardoor het lichaam gereinigd wordt. Deze afvalstoffen zijn op verschillende manieren in het lichaam gekomen, bijvoorbeeld door een ongezond dieet, gebruik van medicijnen en inademen van vervuilde lucht. Wanneer er veel afvalstoffen het lichaam binnenkomen lukt het meestal niet om alle afvalstoffen af te voeren en wordt er telkens een kleine beetje in het lichaam opgeslagen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een breed scala aan op het eerste oog onverklaarbare klachten, denk hierbij aan bijvoorbeeld een slecht huid en vacht, vieze ogen en oren, medicijnen die niet goed werken en chronische spijsverteringsproblemen.

Wanneer deze vage klachten worden waargenomen, kan het verstandig zijn om het lichaam van de hond te reinigen met behulp van een reinigingskuur. Veel planten en kruiden hebben een specifiek reinigende werking op het lichaam, bijvoorbeeld planten met een laxerende werking. Het is niet verstandig om een dragende of lacterende hond te detoxen, er is niet onderzocht wat de effecten op de foetussen of pasgeboren dieren zijn.

Naast deze doelbewuste detox kan het ook voorkomen dat een hond zijn afvalstoffen op een ander moment gaat uitscheiden, wanneer er bijvoorbeeld naar betere voeding wordt overgegaan. De eerste paar dagen worden er klachten zichtbaar zoals stinken uit de mond, sterk ruikende ontlasting en ernstig verharen. Dit is net als met een doelbewuste reinigingskuur een effect op de nieuwe voeding waardoor het lichaam beter in staat is om afvalstoffen uit te scheiden, dit is een hele normale reactie. Worden de klachten heel heftig dat de hond er ziek van wordt, dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

De effecten van een detox zijn ongeveer twee weken lang op te merken, dan heeft het lichaam  zich ontdaan van de afvalstoffen en kan er een nieuwe, frisse start gemaakt worden. Het ontgiften van een hond kan erg verstandig zijn na medicijngebruik, een operatie of overgang op beter voer. Wanneer er zeer heftig op het ontgiften wordt gereageerd is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Een goed product om je hond te helpen met het afvoeren van afvalstoffen is PUUR Detoxi

Detox