Eén van de basisbenodigdheden die niet kan ontbreken wanneer je een hond in huis neemt, is natuurlijk een hondenriem. Wettelijk gezien mag je hond binnen de bebouwde kom niet los over straat. Een hondenriem of rollijn; wat is het beste voor de hond?

Een hondenriem of rollijn; wat is het beste voor de hond?

Een hond moet minimaal 4x per dag uitgelaten worden om zijn behoefte te kunnen doen en aan de nodige beweging te komen. Voor de meeste honden is het uitlaten ook een van de favoriete bezigheden. Ze kunnen lekker hun pootjes strekken en ondertussen de nieuwe luchtjes en indrukken van de omgeving ontdekken. Om dit zo veilig en prettig mogelijk te doen, is het kiezen van de juiste hondenlijn erg belangrijk.

Hondenlijnen zijn er in veel soorten, lengtes en materialen. In iedere situatie is een andere lijn het handigst. Met een langere lijn krijgt de hond meer bewegingsvrijheid wanneer de hond niet veilig los kan lopen. Ook tijdens de training kan een langere lijn erg prettig zijn. Een kortere lijn is dan weer prettiger in drukkere situaties of in het verkeer. Je kan de hond met een kortere lijn tevens beter sturen of belonen in zijn gedrag.

Steeds populairder wordt ook de politielijn. deze lijn heeft aan de twee uiteindes een musketonhaak. De ene musketonhaak maak je vast aan de halsband of het tuig. De andere haak gebruik je om de riem op een aantal verschillende lengtes te kunnen hanteren.

De nadelen van een rollijn

Veel mensen kiezen ook nog steeds voor de rollijn, een lange lijn die vanzelf uittrekt en oprolt naar hoe ver de hond bij de eigenaar vandaan is. Ook kan de rollijn op een bepaalde lengte vast gezet worden. Er zitten echter een behoorlijk aantal nadelen aan het gebruik van de rollijn:

  •  Zo staat de lijn altijd onder spanning. Dit houdt in dat de hond er aan gewend raakt te moeten trekken om meer ruimte te krijgen. De hond wordt dan beloond met extra bewegingsvrijheid door te gaan trekken. Wanneer de hond aan een gewone riem loopt zal hij ook meer trekgedrag gaan vertonen. Hij is hier in het verleden voor beloond en verwacht meer ruimte te krijgen.
  • De lijnen zijn van dun materiaal en kunnen maar weinig gewicht hebben. Wanneer de lijn knapt kan uw hond weglopen en gevaarlijke situaties veroorzaken in het verkeer of in de omgang met andere dieren en mensen.
  • Het handvat is groot, behoorlijk zwaar en door het gladde oppervlak kan hij gemakkelijk uit je hand glijden. Dit kan, net als het knappen van de riem, voor gevaarlijke situaties zorgen.
  • Rollijnen raken gemakkelijk in de war tijdens een ontmoeting met een andere hond. Dit is niet alleen lastig om weer uit elkaar te halen, het dunne nylon draad kan ook nog eens voor pijnlijke brandwonden zorgen als een hond om je benen loopt.
  • Er zijn maar weinig mensen die het gebruik van de stop-knop op de halsband goed in de vingers krijgen. Hierdoor krijgt de hond vaak meer ruimte dan voor de situatie veilig is en ontstaan er gevaarlijke situatie. In veel van die situaties wordt dan ook nog de hond onnodig bestraft, terwijl de fout eigenlijk bij de eigenaar ligt.

Maak de beste keuze!

Al met al heeft iedere lijn zo zijn voor- en nadelen. Onze keuze gaat zeker uit naar een vaste hondenriem. Een riem met meerdere standen zoals de politielijn valt ook zeker onder deze keuze.

Denk dus goed na voordat je een hondenlijn aanschaft, welke lijn het beste bij jou zelf en de hond past!

Een hondenriem of rollijn; wat is het beste voor de hond?