Steeds meer mensen gaan vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Wanneer deze mensen in het bezit van een hond zijn, willen ze zo’n dieet ook nog wel eens aan hun hond opleggen, maar is dit wel verantwoord?

 

Het is een feit dat we met z’n allen minder vlees moeten gaan gebruiken, omdat dat veel beter is om deze mooie wereld te behouden. Het is dan ook alleen maar goed dat wij mensen minder vlees gaan consumeren. Ook bij honden zou dit een goed streven kunnen zijn, door een kleinere hoeveelheid vlees van hoge kwaliteit te bieden, zou een kleiner deel van het dieet uit dierlijke producten hoeven bestaan.

Ook zouden de eiwitten uit plantaardige producten kunnen voorzien in de behoefte van een hond. Dit zou dus betekenen dat een hond op een vegetarisch dieet zou kunnen leven. De eiwitten uit plantaardig materiaal zijn van mindere kwaliteit voor een hond, doordat ze minder op de eiwitten in het lichaam van de hond lijken. Dit betekent dat ze er meer van nodig hebben om toch voldoende bruikbare aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) binnen te krijgen. Maar meer eiwitten betekent ook meer belasting voor de nieren en een grotere kans op schade aan de nieren.

Het is dus niet onmogelijk voor een hond om op een vegetarisch dieet te overleven, maar aan te raden is het zeker niet. Het lichaam van een hond is gebouwd om vlees te eten, met een aanvulling van plantaardig materiaal. Een hond is niet gemaakt om alleen plantaardig materiaal te eten en daarom is een vegetarisch dieet niet aan te raden voor een hond.

Natuurlijk kunnen er altijd medische factoren zijn waardoor er geen andere opties zijn en een hond aangewezen is op een plantaardig dieet. Dus alleen in uitzonderlijke gevallen kan een vegetarisch dieet wel een goed dieet voor een hond zijn. De hond is een carnivoor en heeft dus eenmaal een behoefte aan dierlijke producten om gezond te kunnen blijven.

Een vegetarische hond