De herfst is inmiddels aangebroken, de blaadjes waaien van de bomen en de eikels en kastanjes vallen vol op van de bomen. Voor veel honden die weleens wat van straat eten zijn eikels en kastanjes erg aantrekkelijk om ook van straat op te eten. Dit klinkt vrij onschuldig, maar is het zeker niet!

Eikels bevatten grote hoeveelheden looizuur, dit is giftig voor honden. Het eten van eikels kan zorgen voor buikpijn, diarree, braken en zelfs verlammingsverschijnselen en nierfalen veroorzaken. Looizuur bindt aan eiwitten waardoor het transport van voedingsstoffen wordt gehinderd en essentiële functies van het lichaam niet meer goed werken.

Kastanjes en dennenappels zijn niet direct giftig voor honden, toch kunnen ze wel gevaarlijk zijn. Wanneer ze per ongeluk volledig worden ingeslikt kunnen ze vast komen te zitten in het maagdarmkanaal, ze veroorzaken dan een verstopping. Een hond kan ernstig ziek worden van een verstoppen en dit kan alleen verholpen worden met een operatie. Het gevaar van verstoppingen is ook voor kleinere honden van toepassing bij eikels.

Pas dus altijd goed op tijdens de wandeling of de hond per ongeluk wat van straat eet. Probeer de hond af te leiden met wat leuks of lekkers wanneer de hond een poging doet om wat van straat te eten.

Raadpleeg altijd een dierenarts als de hond iets van straat heeft gegeten en symptomen van een vergiftiging of verstopping vertoont. 

Eikels en kastanjes