Bijna alle onderdelen (behalve de botten) van een dier zijn te drogen tot een snack. Een gedroogde snack is een gezonde, smakelijke lekkernij. Maar hoe bewaar je deze snacks eigenlijk?

 

Laten we even kort beginnen bij hoe ze gemaakt worden. Gedroogde snacks worden gemaakt door uit kleine stukken voedsel op een relatief lage temperatuur (40-70?) al het vocht te laten verdampen. Dit kost tijd, heel veel tijd… In het geval van vlees kan dit ook al bij kleine stukjes tot wel 30 uur duren, afhankelijk van de vleessoort.

Doordat er weinig/geen vocht meer in deze snacks zitten, hoeven ze niet geconserveerd te worden. Wel is het belangrijk om ze juist bloot te stellen aan de buitenlucht. Dus bewaar de snack liever in een open doos of zak. Zo kunnen eventuele restjes vocht die zijn achtergebleven alsnog verdampen en dit voorkomt schimmelvorming op de snacks.

Bewaar gedroogde snacks NOOIT in een afgesloten verpakking, ook invriezen is niet nodig. Doordat gedroogd voedsel weinig vocht bevat, kunnen er bijna geen bacteriën of schimmels opgroeien. Worden de snacks toch in een afgesloten verpakking bewaart, zal er condens ontstaan waardoor schimmel wel een kans krijgt om te gaan groeien.

Als je zelf voedsel gaat drogen, is het daarom ook belangrijk om de snacks liever wat langer dan korter te drogen. Te lang drogen kan bijna niet, maar kan wel schimmelvorming voorkomen. Om na te gaan of de snacks droog zijn, kan je een stukje openbreken of er op drukken. Is er nog duidelijk vocht zichtbaar, dan zal het nog een aantal uur langer moeten drogen.

Wil je zelf gaan drogen? Dan is het zaak een voedseldroger aan te schaffen. Let hierbij op dat de motor van de droger niet onderin zit, vocht en vet kan dan in de motor druipen waardoor deze kapot zal gaan. Hier kan je een simpele droger bestellen, waar wij zelf al jarenlange ervaring mee hebben. ?

Gedroogde snacks bewaren