Gedurende de dag heeft het lichaam van een dier een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te functioneren, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoelt en hoe bepaal je hoeveel energie je hond nodig heeft? Wat gebeurt er als je hond teveel energie of juist te weinig binnen krijgt?

In de voedingsindustrie wordt de calorie als maat gebruikt voor een hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één graad Celsius te verwarmen staat gelijk aan één calorie. Deze hoeveelheid is heel klein, daardoor wordt er vaak gebruikt gemaakt van de kilocalorie (kcal). Eén kcal is de hoeveelheid energie die nodig is om één kilogram water één graad Celsius te  verwarmen. De calorie is buiten de voedingsindustrie afgeschaft en vervangen door de joule, 1 calorie staat gelijk aan 4,1868 joule. Op veel verpakking humane voeding staan zowel kcal als kJ vermeld. Wanneer we naar voeding kijken worden er uit koolhydraten en eiwitten 4kcal per gram en uit vetten 9kcal per gram gehaald tijdens de vertering. Energie wordt dus efficiënter opgeslagen in vetten dan in de andere macronutriënten.

Dit houdt dus ook in dat wanneer een hond veel vetten via zijn eten binnenkrijgt, meer energie binnenkrijgt. Wanneer een hond meer energie binnenkrijgt dan de hond nodig heeft, wordt dit overschot aan energie opgeslagen in vetweefsel. Maar ook een teveel aan energie uit koolhydraten en eiwitten worden opgeslagen in vetweefsel. Andersom, wanneer er te weinig energie via voeding binnenkomt worden de vetreserves aangesproken als bron van energie. Het is dus erg belangrijk om de juiste balans te vinden in hoeveel energie een hond nodig heeft om hem op een gezond gewicht te houden.

Alle processen in het lichaam kosten energie, iedere hond heeft dus een basisbehoefte aan energie per dag nodig om zijn lichaam normaal te kunnen laten functioneren in rust. Hoe actiever de hond is hoe meer energie er nodig is om alle processen in het lichaam te laten verlopen. Wanneer een hond veel beweegt heeft hij dan ook meer energie nodig dan een hond die 4 keer per dag een stukje wordt uitgelaten. Voor mensen zijn er richtlijnen opgesteld, gemiddeld heeft een vrouw 2000kcal per dag nodig en een man 2500kcal per dag. Bij honden zijn er minder algemeen geaccepteerde richtlijnen. Dit is natuurlijk ook niet zo gek gezien de variatie in grootte, lengte en bouw tussen de verschillende hondenrassen.

Afbeeldingsresultaat voor dikke hond

Een manier om de energiebehoefte van je volwassen hond te berekenen kan met behulp van een van de twee volgende formules:

Energiebehoeft in kJ = 460kJ x kg lichaamsgewicht^0.75

Energiebehoefte in kcal = 110kcal x kg lichaamsgewicht^0.75

 Een hond van 20kg heeft aan de hand van de eerste formule een gemiddelde energiebehoefte van 460kJ x 20kg ^ 0.75= 4350kJ

Om dit in kcal te bereken gebruiken we de tweede formule:110kcal x 20kg ^0.75 = 1040kcal.

Houdt er echter rekening mee dat het lichaam niet precies bekijkt hoeveel voeding er op 1 dag binnenkomt. Een calorie tekort gedurende 1 of meerdere dagen kan gemakkelijk gecompenseerd worden op andere dagen.

Ook is het van belang altijd naar de gezondheid van de hond te blijven kijken. Komt de hond wat aan. Haal dan 5% van de dagelijks hoeveelheid eten af en bekijk over een week of 4 of de hond verder aankomt of wat is afgevallen. Verliest de hond gewicht voeg dan 5% toe aan de dagelijkse hoeveelheid eten. Bekijk weer met een aantal weken of de hond wat is aangekomen of afgevallen. Blijf de voeding van de hond naar de behoefte van hond aanpassen. Dit is een proces dat nooit helemaal klaar is.

Bij ernstig over- of ondergewicht, raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat er veranderingen in de voeding worden aangebracht.

Gewicht in balans