Veel honden krijgen op oudere leeftijd last van hun gewrichten door slijtage, dit wordt ook wel artrose genoemd. Om vrij te kunnen bewegen zitten er veel gewrichten in het skelet van een hond. Deze gewrichten maken alle bewegingen mogelijk en functioneren als scharnier tussen botten. Het is daarom ook van groot belang de gewrichten gezond te houden.

Door de belangrijke rol van de gewrichten is het dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze lichaamsonderdelen gezond zijn en goed hun werking kunnen doen. Ondanks de verschillende vormen van de verschillende gewrichten zijn ze op vrijwel dezelfde manier opgebouwd. Tussen de twee botten die in een gewricht samen komen bevindt zich een soort vloeistof, om het gewricht te smeren waardoor het bewegen soepel gaat. Daarnaast zijn de botten op deze plekken bedekt met een laagje kraakbeen ter bescherming van de botten. Raakt het kraakbeen beschadigd, dan is er sprake van artrose.

Oorzaken

Artrose kan veroorzaakt worden door veel verschillende factoren. Artrose kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door erfelijkheid en/of onverantwoorde fok. Daarnaast is het risico op artrose groter bij honden van grote rassen, dan bij kleinere hondjes. Overgewicht zorgt ook voor extra belasting van de gewrichten, wat het risico op artrose vergroot. Maar ook een ongeluk of gescheurde spier kan leiden tot artrose. Een grote boosdoener voor gewrichtsslijtage bij honden is de manier waarop we ze laten bewegen. De meeste honden gaan een aantal keer per dag naar buiten en bewegen dan kort, maar wel intensief. Door gek spel of een vreemde sprong, kan er ook schade aan de gewrichten ontstaan.

Symptomen

Wanneer het kraakbeen in de gewrichten afslijt, wordt bewegen pijnlijker. Een van de eerste tekenen van artrose kan het moeilijk op gang komen in de ochtend zijn na een nacht rust. De pijn veroorzaakt door artrose zorgt vaak voor beperkingen in de bewegingsvrijheid, doordat de hond mank gaat lopen of kreupel raakt. Naast de pijn aan het gewricht, kan de slijtage ook tot een ontsteking leiden, dit wordt artritis genoemd.

Behandelen

Gewrichtsslijtage is een onomkeerbaar proces, het is dus niet te genezen. Er zijn wel manieren om de slijtage te remmen en de gewrichten zo soepel mogelijk te houden.

Ten eerste is goed gedoseerde beweging cruciaal om de gewrichten van een hond soepel te houden. Dit betekent dat er voldoende met de hond bewogen moet worden, maar zeker niet te veel. Daarnaast worden er ook vaak pijnstillers voorgeschreven bij honden om de pijn te verlichten als het niet anders kan.  Maar er zijn ook supplementen beschikbaar die de gewrichten zo soepel mogelijk kunnen houden en de ontsteking kunnen remmen. Glucosamine, chondroitine en omega-3 vetzuren zijn voorbeelden van goede supplementen die de hond kunnen ondersteunen bij (beginnende) artrose.

Producten die bij kunnen dragen aan de ondersteuning van souplesse van de gewrichten zijn: Doils JointPUUR Arthro, PUUR Muscle Mass en PUUR Glucosamine Extra.

Gewrichtsproblemen