Fenegriek wordt al duizenden jaren gebruikt ter bevordering van de gezondheid bij mens en dier. Het kruid heeft een zoetige, nootachtige smaak en wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt. In de traditionele geneeswijzen wordt fenegriek gebruikt bij huidaandoeningen, het op gang brengen van de melkproductie en irritatie van luchtwegen.

Fenegriek wordt ingezet ter bevordering van de gezondheid van mens en dier.

Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat fenegriek een positief effect kan hebben op het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Daarbij bevat fenegriekzaad een voedingsvezel dat de opname van suiker uit voedsel afremt. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel na een maaltijd.

Fenegriek kan ook ingezet worden om zowel gewichtsverlies als -toename te bevorderen. De vezels in fenegriekzaden zorgen voor een langer verzadigd gevoel, wat bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Echter, hebben hogere doseringen fenegriek eetlustopwekkende eigenschappen en daardoor kan fenegriek bijdragen aan gewichtstoename.

Fenegriek is ook rijk aan allerlei voedingsstoffen, zo bevat het de belangrijke vitamines B1, B2, B6 en C en mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, calcium, zink, kalium en fosfor. Maar weinig andere voedingsmiddelen bevatten zulke hoge waardes aan mineralen als fenegriekzaden. Bij regelmatig gebruik van fenegriek kan bij zowel mens als dier een milde kerrie-achtige lucht waargenomen worden. Deze lucht is erg onaantrekkelijk voor vlooien en teken. Fenegriek kan daarom ook ingezet worden als natuurlijk antivlooien- en tekenmiddel.

Let op, fenegriek is in hogere doseringen niet geschikt voor zwangere mensen en drachtige dieren.

Dosering:

  • Honden tot 10kg – ½ theelepel per dag
  • Hond van 10-20kg – 1 theelepel per dag
  • Honden zwaarder dan 20kg – 1 eetlepel per dag
  • Mensen – 1 eetlepel per dag

Gezondheidsvoordelen van fenegriek voor mens en hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *