Gewone komijn is afkomstig Iran, Syrië, India en Turkije en heeft een lichte nootachtige smaak. De plant houdt van een warm, droog klimaat, maar dit is niet een vereiste voor de groei van de plant. Deze komijn soort beschikt over allerlei gezondheidsvoordelen voor zowel mens als dier. De oude Grieken en Romeinen gebruikten de zaden al ter bevordering van de spijsvertering en leverfunctie, waardoor het lichaam zichzelf beter kan reinigen. Hier lees je een aantal gezondheidsvoordelen van gewone komijn voor mens en hond.

Gezondheidsvoordelen van gewone komijn voor mens en hond

Tegenwoordig is er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van komijn. Hieruit is gebleken dat de consumptie van komijnzaden de aanmaak van enzymen in de schildklier en lever stimuleert, waardoor het voor een verbetering van de spijsvertering zorgt.

Daarnaast is er gebleken dat gewone komijn tegen de vorming van tumoren werk door de zuiverende werking. Daarbij bevat komijn veel antioxidanten, deze spelen een belangrijke rol in de strijd tegen veroudering, doordat ze bijdragen aan het herstel van beschadigde cellen.

Komijn is ook erg voedzaam, zo bevat het veel ijzer, mangaan, fosfor, kalium en calcium. In de keuken kan komijn op allerlei manieren gebruikt worden. Zo kan er thee van gemaakt worden, maar het kan gestampt toegevoegd worden aan de koffie. Om de smaak van komijn beter tot zijn recht te laten komen, kunnen de zaden 10 minuten in water geweekt worden. Komijn is gemakkelijk in allerlei te gerechten te combineren en geeft een lekkere smaak aan zowel groente als vlees.

Dosering:

  • Honden tot 10kg – 1 gram per dag
  • Honden van 10 tot 20kg – 2 gram per dag
  • Honden zwaarder dan 20kg – 3 gram per dag
  • Mens – 5 gram per dag
Gezondheidsvoordelen van gewone komijn voor mens en hond