Kaneel is een geurig specerij dat in de westerse keuken meestal gebruikt wordt als smaakmaker in zoete gerechten. Het specerij is afkomstig van een kleine boom die groeit in India, Sri Lanka, Indonesië, Brazilië en Vietnam. Traditioneel gezien wordt kaneel gebruikt om winderigheid, misselijkheid, diarree en een pijnlijke menstruatie te verlichten.

gezondheidsvoordelen van kaneel voor mens en hond

Het toevoegen van kaneel aan het dieet kan dus positieve effecten hebben op de gezondheid. Zo helpt de toevoeging van kaneel aan het dieet om de bloedsuikerspiegel te reguleren en de insulineresistentie te verlagen. Hierdoor wordt het lichaam gevoeliger voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt. Vooral bij een grotere kans op diabetes, zoals bij senioren en individuen met overgewicht, kan kaneel een waardevolle toevoeging zijn.

Daarnaast heeft kaneel een schimmelwerende en antibacteriële werking. Mensen en honden die gevoelig zijn voor bacteriële infecties en schimmelinfecties kunnen ondersteuning uit kaneel halen om deze infecties te voorkomen.

Vervolgens zijn er ook ontstekingsremmende eigenschappen aan kaneel toe te wijzen, wanneer dit aan het dieet wordt toegevoegd. Met name mensen en dieren die last hebben van artritis kunnen veel baat hebben bij de toevoeging van kaneel aan hun dieet. Na enkele dagen tot weken zullen de ontstekingen afnemen en zal er minder pijn ervaren worden tijdens het lopen en bewegen.

Antioxidanten en mineralen

Kaneel zit ook vol polyfenolen, dit zijn antioxidanten die een beschermende werking hebben tegen vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen veroudering, doordat ze bijdragen aan het herstel van beschadigde cellen. Verder bevat kaneel belangrijke vitamines zoals vitamine A, C, B2 en B6. Kaneel is ook een bron van een aantal belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.

In onderzoek bij mensen en muizen is ook aangetoond dat kaneel kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en mogelijk helpt hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson te voorkomen. Daarbij helpt kaneel tegen een slechte adem, onder andere doordat het een antibacteriële werking heeft. Het regelmatig toevoegen van kaneel aan een maaltijd kan dus een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Let op, een overdosering van kaneel is absoluut niet bevorderlijk voor de gezondheid! Let op, kaneel is in hogere doseringen niet geschikt voor zwangere mensen en drachtige dieren doordat het vroeggeboortes op kan wekken

Dosering

  • Hond tot 10 kg – maximaal een mespuntje per dag
  • Honden van 10-20kg – maximaal een kwart theelepel per dag
  • Hond zwaarder dan 20kg – maximaal een halve theelepel per dag
  • Mensen – maximaal een hele theelepel per dag
Gezondheidsvoordelen van kaneel voor mens en hond