Knoflook behoort met onder andere ui en bieslook tot de familie van de bolgewassen. In de winter slaat de knoflook energie in zijn bol op om in het voorjaar weer te kunnen groeien en bloeien. Knoflook is een kruid met een sterke geur dat vooral in midden Europa veel wordt gebruikt. In de oudheid werd knoflook niet alleen gebruikt vanwege zijn lekkere smaak maar ook om een verscheidenheid aan ziektes te behandelen.

Gezondheidsvoordelen van knoflook voor mens en hond

Het toevoegen van knoflook aan het dieet kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een van de belangrijkste factoren die uiteindelijk tot hart- en vaatziekten kan leiden. Naast een regulatie van de bloeddruk verbetert knoflook ook het cholesterolgehalte, een te hoog cholesterolgehalte is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Oppepper voor het immuunsysteem

Verder is het bekend dat knoflook het immuunsysteem een flinke oppepper geeft, waardoor het bijvoorbeeld verkoudheidssymptomen vermindert. Daarbij kunnen de antioxidanten in knoflook ziekten zoals Alzheimer helpen voorkomen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen veroudering, doordat ze bijdragen aan het herstel van beschadigde cellen.

Knoflook kan ook ingezet worden bij het weren van vlooien en teken, maar het heeft ook een worm-afdrijvende werking doordat knoflook de stof allicine bevat. Allicine is een veelzijdig antibioticum dat allerlei parasieten kan doden.

Knoflook is een zeer voedzaam voedingsmiddel, zo bevat het veel vitamine B1,  B6 en C, mangaan selenium, calcium, koper, kalium, fosfor en ijzer. Op verscheidene plekken wordt vermeld dat knoflook giftig is voor honden. Dit kan echter niet zo ongenuanceerd gezegd worden. Alleen in erg grote hoeveelheden heeft knoflook een giftige werking op honden. Hierbij gaat het dan om minimaal 16 teentjes knoflook per dag voor een hond van 10kg. Voor een hond van 25kg zou het dan gaan om minimaal 40 tenen knoflook per dag. Deze hoeveelheden zijn zo groot dat er bij normaal gebruik van knoflook geen vergiftigingsgevaar optreedt.

Dosering van poeder

  • Hond tot 10kg – maximaal 3 gram per dag
  • Honden 10 tot 20kg – maximaal 5 gram per dag
  • Hond zwaarder dan 20kg – maximaal 7 gram per dag
  • Mens: maximaal 10-15 gram per dag
Gezondheidsvoordelen van knoflook voor mens en hond