Kurkuma is een Aziatisch specerij dat vooral in de Indiase keuken in bijvoorbeeld currygerechten wordt gebruikt. Kurkuma is ook wel bekend onder de naam koenjit of geelwortel. Traditioneel wordt kurkuma gebruikt om kleine wondjes en schrammen te behandelen. Maar het wordt ook ingezet om het lichaam te zuiveren, bij maag- en darmklachten en stimuleert het onder andere de galproductie.

gezondheidsvoordelen van kurkuma voor mens en hond

Kurkuma is in verband gebracht met allerlei ziektebeelden waarbij het gebruik van kurkuma een positieve invloed zou hebben. Zo werkt het pijnstillend en ontstekingsremmend, waardoor mensen en honden met bijvoorbeeld artrose verlichting van hun klachten ervaren. Door de reinigende werking van kurkuma draagt het ook bij aan de verlichting van bijvoorbeeld maag- en darmklachten, maar ook allerlei huidklachten. Daarbij bevordert de reinigende werking van kurkuma ook de leverfunctie, waardoor vetten beter worden verteerd en de lever het bloed beter kan zuiveren.

Daarnaast bevat de kurkuma veel antioxidanten die een beschermende werking hebben tegen vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen veroudering, doordat ze bijdragen aan het herstel van beschadigde cellen.

Uit een aantal Amerikaanse studies is gebleken dat het toevoegen van kurkuma aan het dieet de groei van tumoren kan remmen, maar ook bijwerkingen van chemotherapie kan verzachten.

Dosering:

  • Hond tot 10kg: 1 gram per dag
  • Honden van 10-20kg: 2-3 gram per dag
  • Hond zwaarder dan 20kg: 4-6 gram per dag
  • Mensen: 3-10 gram per dag
Gezondheidsvoordelen van kurkuma voor mens en hond