Het nieuwe jaar is begonnen, dus iedereen zit nog vol met de goede voornemens van dit jaar. Een van die voornemens kan zijn om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Laat hardlopen nu een perfecte bezigheid zijn die je samen met je hond kan doen! Perfect om allebei wat meer lichaamsbeweging te krijgen en jullie band te versterken.

Hardlopen met je hond in het nieuwe jaar

Samen hardlopen is de ideale manier om jezelf en je hond wat meer lichaamsbeweging te geven. Jullie werken niet alleen aan jullie conditie maar werken ook aan het versterken van jullie band door samen iets te ondernemen. Net als bij iedere vorm van sport zijn er echter wel een aantal dingen om rekening mee te houden als je samen met je hond wil gaan hardlopen.

Tips voor hardlopen met je hond

  • Wanneer je hond niet gewend is aan veel lichamelijke inspanning zal hij zijn conditie rustig op moeten bouwen. Ook voor honden die al veel actief zijn is het belangrijk rustig te beginnen. Begin daarom met korte stukjes op een rustig tempo en laat minimaal één dag tussen de verschillende hardloopsessies. Door rustig op te bouwen voorkom je onnodige blessures bij zowel jezelf als je hond.
  • Gebruik een tuigje voor je hond tijdens het hardlopen, dit is een stuk prettiger voor de hond. Sommigen vinden het ook prettig om een elastische riem met heupgordel te gebruiken. Op deze manier heb je je handen vrij en loop je stabieler.
  • Een paar extra commando’s, zoals ‘links’ en ‘rechts’ zijn erg handig voor onderweg. Je leert je hond deze commando’s makkelijk aan door ze onderweg te gebruiken wanneer je afslaat en je hond te belonen als hij netjes met je meeloopt.
  • Neem voor langere afstanden een flesje water mee. Na korte afstanden is het voldoende om thuis voldoende water ter beschikking te stellen. Bij langere afstanden is het aan te raden om een flesje water voor onderweg mee te nemen.
  • Voorkom oververhitting. Ga bij hogere temperaturen niet hardlopen met je hond! Een hond kan zijn warmte veel minder goed kwijt, wanneer de temperatuur boven de 15 graden komt is het al verstandig om rustiger aan te doen. Bij temperaturen boven de 20 graden is het te warm om hard te lopen met een hond, zelfs als deze het hardlopen is gewend.
  • Controleer de voetzolen na het hardlopen. Tijdens het hardlopen kunnen er wondjes of beschadigingen op de voetzolen ontstaan. Het is dus heel belangrijk om te controleren dat de voetzooltjes nog in perfecte conditie zijn na het hardlopen. Beschadigde voetzolen zijn goed te behandelen en verzachten met Vetramil Paw Wax. Wacht met een volgende hardloopsessie totdat de voetzooltjes voldoende zijn hersteld.
  • Hardlopen is een belastende sport voor spieren, pezen en gewrichten. Verschillende supplementen zoals PUUR Glucosamine, PUUR Myo en Doils Joint zijn zeer geschikt ter ondersteuning van de spieren en gewrichten.

Ook belangrijk

Wacht totdat de hond minimaal 1 jaar oud is voordat je met hem gaat hardlopen. Honden die problemen hebben met hun spieren en gewrichten kunnen beter niet hardlopen, voor hen is dit te belastend. Ook voor honden met overgewicht is hardlopen te belastend voor het lichaam.

Houdt tevens rekening met de leeftijd van de hond. De conditie van een jongere hond verbetert veel sneller dan de conditie van een oudere hond.

Samen met je hond hardlopen is een erge leuke manier om samen met je hond te bewegen en jullie band te versterken!

Hardlopen met je hond in het nieuwe jaar