Magnesium is een belangrijk mineraal, met vele belangrijke functies in het lichaam. Het is dan ook een van de meest voorkomende mineralen op aarde en in onze lichamen. Een tekort aan magnesium kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van het lichaam.

In het menselijk lichaam bevindt zich zo’n 24 gram magnesium. Vooral in botten, spieren en zacht weefsel is magnesium als mineraal te vinden. Slechts een hele kleine hoeveelheid wordt in het bloed aangetroffen. Magnesium wordt vooral in de cellen aangetroffen en vervult daar belangrijke functies bij onder andere de energieproductie, aanmaak van eiwitten, celdeling en -groei en de bescherming van de celmembranen. Daarnaast reguleert magnesium samen met calcium de overdracht van neurotransmitters, spiercontractie- en ontspanning en heeft daardoor een belangrijke rol bij bloeddruk regulatie, aansturing van spieren (waaronder het hart) en mentale functies. Wanneer er dus een magnesiumtekort ontstaat kan dit samengaan met afwijkingen in het metabolisme, het immuunsysteem, zenuwstelsel en ook hartritmestoornissen. De symptomen van een magnesiumtekort kunnen variëren, waardoor het niet altijd goed gesignaleerd wordt.

Wanneer het lichaam normaal functioneert, wordt ongeveer de helft van het magnesium dat in voedsel aanwezig is opgenomen in de darmen, met name in de twaalfvingerige darm. Verschillende factoren beïnvloeden de opname van magnesium, omdat het moet concurreren met andere mineralen. Organisch gebonden magnesium (magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en magnesiumaspartaat) wordt in de darmen vele malen beter opgenomen dan anorganische vormen (magnesiumchloride, magnesiumhydroxide, magnesiumsulfaat). Anorganische magnesiumvormen die aan supplementen of voeding toegevoegd kunnen worden zijn vrijwel onoplosbaar en worden dus ook niet opgenomen in het lichaam. De zogenaamde magnesiumchelaten zijn de best opneembare magnesiumverbindingen. Dit zijn verbindingen van bij voorkeur 2 magnesiumzouten met een aminozuur, bijvoorbeeld glycine.

Doordat meerdere mineralen gebruik maken van dezelfde transportmechanismes in de darmen om opgenomen te worden, ontstaat er competitie tussen verschillende mineralen en kunnen ze elkaars opname belemmeren. De magnesiumchelaten worden echter niet als mineralen beschouwd door het lichaam en worden daardoor als aminozuur opgenomen. Op deze manier wordt de onderlinge concurrentie van de verschillende mineralen vermeden. Vroege symptomen van een magnesiumtekort zijn kramp in spieren en vermoeidheid, maar ook verminderde eetlust, braken, zwakte, tintelingen, gevoelloosheid, toevallen en een abnormaal hartritme.

Magnesiumsuppletie

Er zijn verschillende situaties waarin magnesiumsuppletie kan bijdragen aan de gezondheid en ziektebeelden kan voorkomen en zelfs bijdragen in de genezing.

Topsport

Tijdens intensieve lichaamsbeweging wordt het magnesium in het lichaam herverdeeld om aan de metabole behoefte te kunnen voldoen. Niet alleen wordt er dan magnesium verbruikt, ook wordt er magnesium uitgescheiden via zweet en urine waardoor de behoefte gemakkelijk met 10-20% kan stijgen. Magnesiumsuppletie kan bij veel fysieke inspanning een dreigend magnesiumtekort voorkomen, ook kan het helpen oxidatieve schade en hartritmestoornissen voorkomen in deze situatie.

Cardiovasculair

Een verbeterde magnesiumstatus kan bijdragen aan het voorkomen van verschillende hart- en vaatziekten. Bij het vermoeden van een hartinfarct vergroot een infuus met magnesiumoplossing de overlevingskansen. Suppletie van magnesium lijkt dus een positieve invloed te hebben als preventief middel bij hart- en vaatziekten.

Metabool syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van risicofactoren die met name door overgewicht ontstaan, waaronder: insulineresistentie, verhoogde bloeddruk, verminderde glucosetolerantie, verminderde bloedstolling en oxidatieve stress. De magnesium balans in cellen wordt onder normale omstandigheden gereguleerd door een aantal hormonen. Aangezien de hormoonbalans verstoord is bij metabool syndroom, verandert ook de manier waarop magnesium verdeeld wordt in het lichaam. Suppletie van magnesium kan verbeteringen teweegbrengen bij metabool syndroom.

Diabetes type 2

Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan diabetes type 2 de magnesiumstatus verlagen. Er zijn ook negatieve verbanden gevonden tussen magnesiuminname en insulineresistentie, wat er op doet lijken dat magnesiumsuppletie een positieve invloed kan hebben diabetes type 2. Door het glucosemetabolisme, de insulinegevoeligheid en serumkaliumgehalte te verbeteren, kan magnesiumsuppletie bijdragen aan het onder controle houden van diabetes type 2 en overige complicaties van de ziekte te voorkomen.

Angst en geheugen

Magnesium is erg belangrijk bij de ondersteuning van allerlei cognitieve functies zoals het concentratievermogen en geheugen. Maar magnesium heeft ook een positieve invloed op angstgevoelens, mede door de ontspannende werking die magnesium ook op de spieren en zenuwen heeft. Verschillende studies suggereren verbanden tussen magnesiumtekorten en angstklachten of dwangstoornissen.

 

Raadpleeg altijd uw dierenarts voor u supplementen toe gaat voegen aan het dieet van uw hond.

Het gebruik van magnesium is zeer veilig, extreem hoge concentraties magnesium geven geen tot zeer lichte klachten. Simultaan gebruik van magnesium met vitamine B6, C en D, calcium en fosfor bevorderen de opname en gebruik van magnesium.

Goede producten die positief kunnen bijdragen aan de magnesiumstatus van uw dier zijn: PUUR Tranquil, PUUR Muscle Mass, PUUR Vita-Min, PUUR Digest, PUUR Glucosamine en PUUR L-Lysine.

Het belang van voldoende magnesium