Kattenkruid (catnip) staat bekend om een euforisch, zelfs licht hallucinerend effect bij de kat op te wekken. Kattenkruid is een volledig natuurlijk, veilig en bij normaal gebruik niet-verslavend kruid.

Het effect van kattenkruid

Wild kattenkruid (Nepata cataria) is een vaste plant die familie is van de munt. Oorspronkelijk is kattenkruid een Europese plant, maar groeit inmiddels met succes op veel andere plekken inde wereld. Kattenkruid kan maar liefst tot een meter hoog worden en is te herkennen aan de kransen van kleine witte bloemen met paarse plekken.

Kattenkruid bevat meerdere etherische oliën, de etherische olie nepetalacton is de veroorzaker van de typische ‘catnip’-symptomen. Nepetalacton stimuleert receptoren achter in de neus van de kat. Het is dus de geur van kattenkruid die het specifieke effect bij de kat veroorzaakt.

Het effect op de kat

Katten kunnen heel verschillend reageren op kattenkruid. Sommige katten strijken graag met kin en wangen langs het kruid of snuffelen, eten en likken aan de plant en sommigen gaan zelfs in de plant liggen rollen. Een kat ‘onder invloed van’ kattenkruid lijkt het helemaal naar zijn zin te hebben. Ze hebben dan vaak een wilde of dronken aanblik, zijn flink luidruchtig, rollen zich geestdriftig om en laten gedrag van seksuele opwinding zien. Dit effect houdt slechts een aantal minuten aan, dan verdwijn het weer en wordt de kat weer rustig. Nadat de effecten van het kattenkruid zijn verdwenen bij de kat, zullen ze de daarop volgende uren niet reageren op nieuw kattenkruid. Het heeft dus geen zin om het kattenkruid continue aan de kat aan te bieden. Ze kunnen er dan zelfs chagrijnig of misselijk van worden.

Het effect van kattenkruid

Slechts een hele kleine hoeveelheid kattenkruid is al voldoende om een effect bij de kat teweeg te brengen. Het is het ideale middel om bepaalde objecten interessanter te maken voor de kat, denk bijvoorbeeld aan speeltjes of een krabpaal. Gebruik dit middel niet om een kat zindelijk te maken. Het effect bij jonge dieren (tot 15 weken) en oude dieren (boven de 12 jaar) zal minder worden op catnip. Sommige katten kunnen agressief worden van kattenkruid, het is dan verstandiger om de kat niet in contact te laten komen met het kruid.

Wij bieden zowel gedroogd kattenkruid aan als kattenkruid in een spray vorm.

Het effect van kattenkruid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *