De tennisbal is voor heel veel honden het allerleukste speeltje dat er is, maar er is nogal wat discussie ontstaan of het spelen met een tennisbal wel veilig is. Nu hoef je niet direct de tennisbal van je hond af te pakken, maar er zitten wel degelijk risico’s aan het spelen met tennisballen voor een hond. Zijn er ook betere alternatieven beschikbaar?

Tennisballen bevatten geen schadelijke stoffen, doordat ze aan veel strenge normen en eisen moeten voldoen. In dit opzicht zijn ze dus veilig in gebruik. Echter, kan er wel slijtage aan het gebit van een hond ontstaan door veel met een tennisbal te spelen. De buitenste laag van een tennisbal is gemaakt van wol, de wol zelf heeft ook geen negatief effect op het gebit. Maar het zand, water, hout en de steentjes die in de wol achterblijven veroorzaken de slijtage aan het gebit. Wanneer er langdurig met een tennisbal gespeeld wordt of er flink op gekauwd wordt, zal er veel schade aan het gebit kunnen ontstaan, doordat het zand en de steentjes in de wol van de tennisbal langs de tanden schuren als een soort vijl.

Het schuren van zand en steentjes langs de tanden zorgt voor onherstelbare schade aan het gebit. Afgesleten tanden groeien niet meer terug en kunnen voor veel pijn bij de hond zorgen. Daarom is het niet verstandig om een hond met een tennisbal te laten spelen.

Maar welke bal veroorzaakt er dan geen schade aan het gebit? Over het algemeen blijft er veel minder zand, water, hout en steentjes aan een rubberen bal plakken. Deze zijn daardoor veiliger in gebruik. Er zijn verschillende lichtgewicht rubberen ballen verkrijgbaar voor veel speel- en stuiterplezier, ook in het water.

De ballen van Chuckit zijn een goed voorbeeld van lichtgewicht rubberen ballen. Deze ballen zijn ontzettend sterk en zorgen voor oneindig veel speelplezier. Je kan ze hier bekijken.

Ook de Dog Comets – Stardust ballen zijn een goed voorbeeld van sterke, maar lichtgewicht rubberen ballen die geen schade aan het gebit veroorzaken zoals een tennisbal dat doet. Bekijk ze hier.

 

Het probleem van de tennisbal