Iedere hondenbezitter kan beamen dat het hebben van een hond veel steun en liefde in je leven brengt. Uit onderzoek is nu gebleken dat honden ook helpen stress bij kinderen te verminderen.

Recent onderzoek aan de University of Florida liet zien dat een hond steun kan bieden aan kinderen die stress ervaren. Veel mensen dachten al dat het hebben van een hond in huis goed zou zijn voor kinderen. Maar de wetenschap weet nog niet of dat volledig waar is en op welke manieren. Daarom hebben de onderzoekers in Florida gekeken naar de effecten die honden zouden kunnen hebben bij kinderen die stress ervaren. Hoe je als kind leert omgaan met stress, heeft levenslange gevolgen hoe je als volwassene ook met stress omgaat.

Voor dit onderzoek hebben 100 kinderen, in de leeftijd van 7 tot 12 jaar, met een hond stressvolle activiteiten uit moeten voeren, zoals het geven van een presentie, in aan- of afwezigheid van hun hond. De onderzoekers hebben vervolgens bekeken hoeveel stress de kinderen ervaarden tijdens de stressvolle activiteiten wanneer hun hond wel of iet aanwezig was. Hieruit bleek dat wanneer de hond aanwezig was, de kinderen veel minder gestrest waren dan wanneer de hond niet aanwezig was. Wanneer de kinderen de kans kregen om hun hond aan te halen en te aaien, daalde het stressniveau zelfs nog verder dan wanneer de hond alleen aanwezig is in de ruimte.

Hoe kinderen om leren gaan stress, heeft levenslange gevolgen voor hun emotionele gezondheid. In de leeftijdsgroep in deze studie zijn niet alleen de ouders nog degene waar de kinderen sociale steun bij zoeken, maar ook bij anderen in hun omgeving, zoals honden. Kinderen die veel stress ervaren en/of moeilijk met stress kunnen omgaan kunnen dus veel baat hebben bij een hond die hen door deze situaties heen kan begeleiden!

Kertes, D. A., Liu, J., Hall, N. J., Hadad, N. A., Wynne, C. D., & Bhatt, S. S. (2017). Effect of pet dogs on children’s perceived stress and cortisol stress response. Social Development, 26(2), 382-401.

Honden helpen stress bij kinderen verminderen