Al van jongs af leren wij onze kinderen dat ze voor en na het eten en toiletbezoekjes hun handen moeten wassen. Op deze manier kunnen we een heleboel ziektes voorkomen. Ook zeker tijdens de bewerking van rauwe producten is het erg belangrijk om aan onze hygiëne te denken. Dit geldt ook wanneer we het eten van onze trouwe viervoeters bereiden.

Brokken en blikvoeding zijn in zo’n mate behandeld dat het over het algemeen een lange tijd houdbaar is. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk omdat het geen ruimte in de koelkast of vriezer in neemt. Dan nog is het belangrijk om ook bij het voeren van brokken of blikvoeding rekening te houden met hygiëne. Zo is het zeker aan te raden de voerbak van de hond minstens eens per week af te wassen. Want ook al is de voeding langer houdbaar. Door voedingsresten en speeksel die in de bak achter blijven kunnen er toch ziekteverwekkers (in de vorm van een biofilm) in gaan groeien die je hond binnenkrijgt wanneer hij zijn volgende maaltijd opeet. 

 Maar hygiëne is nog veel belangrijker wanneer de hond rauwe/verse producten te eten krijgt. Pas hierbij ongeveer dezelfde regels toe als bij onze eigen rauw vlees producten:

·         ​Zorg voor schone handen en schoon gereedschap (mes, snijplank en voerbak)

·     Bereid het rauwe vlees op een plek die gemakkelijk schoon te maken is

·     Gebruik apart gereedschap voor het rauwe vlees

·     Geef het rauwe vlees aan de hond op een plek die gemakkelijk schoon te maken is

·         Was je handen ook nadat je rauwe vlees hebt aangeraakt

·         Ontdooi het bevroren vlees in de koelkast, niet op het aanrecht

·         Bewaar ontdooid vlees zo kort mogelijk, zeker niet langer dan 2 tot 3 dagen

·         Pas op met kleine kinderen, zij zijn vatbaarder voor ziektemakers die door het rauwe vlees overgebracht kunnen worden

 Met een beetje logisch nadenken en de juiste maatregelen is het dus helemaal niet moeilijk om hygiënisch met het eten van de hond om te gaan. Toch kunnen er een heleboel naar ziektes en infecties voor zowel mens als dier mee voorkomen worden.

 

Hygiëne bij hondenvoeding