In Nederland is 60% van de honden weleens in contact geweest met het Canine Herpesvirus (CHV). Het virus vestigt, vermenigvuldigt en verspreidt zich via de neus, ogen, mond en uitwendige geslachtsorganen. Door direct contact met andere dieren kan het virus dus gemakkelijk overgedragen worden. Het virus kan ook tijdens de dracht of vlak na de geboorte van de teef op de pups overgedragen worden, waarbij de teef zelf geen symptomen van de ziekte hoeft te vertonen. Besmetting in de baarmoeder kan leiden tot problemen tijdens de dracht, niet goed uitdragen en zwakke pups.

Desinfecteren van de omgeving kan een goede preventieve maatregel zijn tegen de verspreiding van CHV, doordat het virus niet goed buiten het lichaam kan overleven. Momenteel is er geen medicatie voor de behandeling van het CHV. Bij besmette en zieke pups is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pups genoeg vocht en energie binnenkrijgen en dat de lichaamstemperatuur sterk in de gaten wordt gehouden. Om besmetting van pups met CHV te voorkomen kan de omgevingstemperatuur verhoogd worden. De beste bescherming tegen een besmetting met CHV is een sterk immuunsysteem.

Het aminozuur L-lysine heeft als onderdeel van het immuunsysteem een belangrijke functie tegen virale infecties, voornamelijk herpesinfecties. L-lysine zorgt ervoor dat het virus zich niet kan vermenigvuldigen en is noodzakelijk voor de vorming van antilichamen die het virus tegen gaan. Een ander aminozuur, L-arginine, stimuleert juist de replicatie van het virus. Er vindt een sterke concurrentie dan ook tussen deze twee aminozuren in het lichaam plaats. Wanneer er echter voldoende L-lysine in de voeding wordt aangeboden, zal er een gunstig evenwicht tussen de aminozuren ontstaan waardoor het lichaam beter in staat is de virusinfectie te bestrijden.

L-lysine is in grotere hoeveelheden in de volgende voedingsmiddelen aanwezig: vis, kip, rundvlees, lamsvlees, eieren, bonen en de meeste groenten. L-arginine is vooral aanwezig in volle granen, noten, zaden en haver. Bij honden met een dieet van vers vlees zal de L-lysine/L-arginine balans in het lichaam in orde zijn. Honden die echter brokken krijgen waarin granen verwerkt zijn kunnen baat hebben bij een L-lysine supplement om beter in staat te zijn virale infecties zoals CHV tegen te gaan. Een geschikt supplement is PUUR L-lysine.

L-lysine bij herpesinfecties