De nieren zijn net als de lever betrokken bij het filteren van het bloed. Ze houden de samenstelling van het bloed constant door alle ongewenste stoffen uit het bloed te verwijderen, deze stoffen verlaten het lichaam dan via de urine. Daarnaast zijn de nieren betrokken bij het reguleren van de bloeddruk en maken ze  verschillende hormonen aan. Als de nieren niet goed functioneren kan onder andere het zuur-base evenwicht in het bloed niet goed gereguleerd worden en vergiftigt het lichaam. Daarom is een aangepast dieet nodig om de werking van de nieren te ondersteunen wanneer er schade aan de nieren is. 


Afbeeldingsresultaat voor nierschade hond
Een hond met een slechte nierfunctie heeft behoefte aan een aantal aanpassingen in zijn dieet om de nieren te ontlasten en daarmee verdere schade aan de nieren en de rest van het lichaam te beperken. De belangrijkste aanpassingen in een nierdieet zijn een lager eiwitgehalte, minder fosfor, minder zout, meer vitamine B en meer goede vetzuren.

Eiwitten worden in de lever verwerkt en daarbij ontstaat het afvalproduct ureum. Dit wordt via de nieren uitgescheiden, als de nieren niet goed werken, wordt het ureum omgezet in het schadelijke ammoniak. Het is daardoor erg belangrijk om het eiwitgehalte te verlagen, maar de kwaliteit moet wel hoog zijn. Door eiwitten van een goede kwaliteit in het dieet te verwerken heeft de hond minder eiwitten nodig om aan zijn dagelijkse behoefte te voldoen.

Fosfor wordt gewoonlijk ook via de nieren uitgescheiden, wanneer ze niet goed hun werk doen zal het fosforgehalte in het bloed stijgen. Een verhoogd fosforgehalte is schadelijk voor de nieren. Daarbij is een dieet met een laag eiwitgehalte ook lager in het fosforgehalte, deze twee factoren gaan dus een beetje hand in hand.

Ook het zoutgehalte in een nierdieet moet verlaagd zijn. Zouten verhogen de bloeddruk en ook dit is schadelijk voor de nieren. Het is daarentegen wel belangrijk kalium en vitamines toe te voegen aan het dieet, slecht functionerende nieren scheiden namelijk meer wateroplosbare vitamines uit. Ten slotte bevat een nierdieet toegevoegde omega 3 vetzuren. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en beschermen daardoor de nieren van de hond.

Kortom, een goed nierdieet heeft een aantal belangrijke kenmerken om de slecht functionerende nieren te ondersteunen. Zo is het eiwitgehalte wat lager, maar de kwaliteit van de eiwitten wel hoog. Ook heeft een nierdieet een lager zout- en fosforgehalte, maar met voldoende vitamines en kalium. Daarnaast bevat het voldoende omega 3 vetten om ontstekingen tegen te gaan. Ondanks dat een aangepast dieet veel goeds uit kan halen, kan eventuele medicatie nodig blijven. 

Let op! Overleg altijd met een dierenarts voor u de voeding van de hond gaat aanpassen. Medicatie kan altijd nodig blijven om de schade aan de nieren te beperken.

Nierdieet