Een koude en ruige winter kan voor vervelende situaties zorgen bij honden. IJs, zout, sneeuw, koud asfalt en ruwe oppervlaktes, de voetkussentje kunnen hierdoor beschadigd raken en er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Vooral wanneer er gestrooid wordt met zout, kan dit veel irritatie geven aan de voetzooltjes. Deze ongemakken zijn gemakkelijk te voorkomen door de voetzooltjes te beschermen voor het uitlaten en door de pootjes na het uitlaten af te spoelen met lauw water en even goed af te drogen.

Verschillende natuurlijke producten zijn zeer geschikt om de pootjes te gebruiken. Ingrediënten die een beschermende en helende werking hebben zijn bijvoorbeeld honing en bijenwas. Bijenwas beschermt de voetkussentjes door een waterafstotend laagje aan te brengen waardoor de voetzooltjes in een goede conditie blijven. Daarnaast heeft bijenwas een wat bittere smaak waardoor de hond het minder snel zullen oplikken.

Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Zuivere honing bevat veel natuurlijk antioxidanten en enzymen die de huid zuiveren en kalmeren. Verder heeft honing een desinfecterende werking waardoor eventuele wondjes gezuiverd worden en gevaar op infecties verminderd wordt.

Een product dat zeer geschikt is om de voetkussentjes te beschermen tegen de ruige omstandigheden is Vetramil Paw Wax. Deze wax is speciaal ontwikkeld om beschadiging van de  voetkussentjes te voorkomen. Naast honing en bijenwas bevat deze wax nog een aantal andere beschermende en helende werking. De was kan ook binnenshuis gebruikt worden ter voorkoming van slippen op een gladde vloer. Voor een optimaal effect is het verstandig de wax meerdere keren per dag aan te brengen.

Pootjes verzorgen in de winter