Laatst is het onderwerp probiotica al besproken, ditmaal is de prebiotica aan de beurt. Ondanks dat de twee woorden erg op elkaar lijken, zijn ze alles behalve hetzelfde. Waar bij probiotica gesproken wordt over de levende bacteriën in de darmen, zijn prebiotica juist de voeding voor de bacteriën die in de darmen wonen.

Probiotica is dus een levend microbiologisch supplement, er zitten levende bacteriën in die een gunstige werking hebben in de darmen en op de gezondheid. Eenmaal in de darmen hebben deze bacteriën voeding nodig om in leven te blijven, deze voedingsstoffen noemen we prebiotica. Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die een gunstig effect hebben op de groei van de bacteriën in de dikke darm en daardoor een positieve invloed op gezondheid hebben.

Prebiotica kunnen niet door de hond zelf verteerd worden, wanneer ze in contact komen met de darmmicrobiota worden ze gefermenteerd. In ruil voor de prebiotische vezels, geven de darmbacteriën allerlei stoffen af die de hond wel kan gebruiken. Ondanks dat prebiotica dus geen levende bacteriën bevatten, zijn ze wel essentieel voor de darmmicrobiota.

Het toevoegen van prebiotica aan de voeding heeft allerlei voordelen voor de gezondheid. Zo vermindert het verstopping van de darmen bij obstipatie, maar remt het ook diarree. Daarnaast bevordert prebiotica het herstel van de darmmicrobiota na een verstoring door bijvoorbeeld antibiotica of ander medicijngebruik. Er is gebleken dat de toevoeging van prebiotica een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte en de kans op dikke darm kanker vermindert. Tevens verbetert het de darmmicrobiota bij jonge dieren waardoor hun groei en ontwikkeling verbetert.

Prebiotica zijn te vinden in vrijwel alle plantaardige producten. De toevoeging van een klein deel (ongeveer 10/15%) aan plantaardig materiaal heeft dus een gunstige invloed op de gezondheid van de hond. Naast de prebiotica aanwezig in voedingsmiddelen kunnen er ook supplementen ingezet worden. Een goed supplement om te gebruiken is PUUR Digest.

Prebiotica