Alle dieren beschikken over miljoenen bacteriën in hun darmen, ook wel bekend als de darmflora of darmmicrobiota. De darmmicrobiota bestaat uit honderden verschillende soorten bacteriën die overleven in verschillende delen van de darm. De verschillende soorten bacteriën kunnen opgesplitst worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Schadelijke bacteriën kunnen voor infecties zorgen en het dier goed ziek maken. Gelukkig zijn de goede bacteriën meestal overheersend en maken de schadelijke bacteriën geen kans om het dier ziek te maken. Een goed evenwicht tussen de nuttige en schadelijke bacteriën is erg belangrijk voor de gezondheid van het dier.

Er zijn allerlei factoren die de darmmicrobiota kunnen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn antibioticakuren, ziektes of infecties, een nieuw dieet of stress. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het evenwicht verstoord wordt. Wanneer de verstoring te groot is, kunnen de schadelijke bacteriën de ruimte krijgen om zich te vermenigvuldigen en kan het dier klachten vertonen en ziek worden.

Op het moment dat de darmmicrobiota verstoord is, kan probiotica ingezet worden om extra nuttige bacteriën aan de darmen toe te voegen, om de balans tussen de nuttige en de schadelijke bacteriën weer te herstellen. Probiotica zijn levende bacteriën die ingezet kunnen worden en behoren tot de groep van nuttige bacteriën. Het inzetten van probiotica heeft meerdere positieve effecten op de gezondheid van het dier. Ten eerste produceren een aantal goede bacteriën stoffen die schadelijke bacteriën weren, hierdoor dragen ze direct bij aan de verbetering van de balans tussen nuttige en schadelijke bacteriën. Daarbij ontstaat er een competitie voor voeding, er is simpelweg niet genoeg voedsel aanwezig in de darmen om een zowel nuttige als schadelijke bacteriën te voeden. Wanneer de nuttige bacteriën de overhand krijgen (door toevoeging van probiotica), sterven de schadelijke bacteriën vanzelf af door een tekort aan voedsel. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het in balans brengen van de darmmicrobiota met behulp van probiotica bevorderingen teweeg brengt in de werking van het immuunsysteem, effecten van stress kan verminderen, bescherming kan geven tegen infecties, de groei en ontwikkeling van pups kan verbeteren, een vermindering in allergische reacties kan bewerkstelligen en bij kan dragen aan gewichtsverlies. Echter is er nog veel onduidelijk over de precieze werking van probiotica.

Niet alle nuttige bacteriën kunnen als probiotica ingezet worden. Ze moeten een natuurlijke bewoner van de darmen zijn en het zuur in de maag overleven voordat ze in de darmen terecht komen. Het is wel gebleken dat de effecten van probiotica minimaal zijn wanneer de darmmicrobiota van het dier al in balans is. De probiotica hebben dan geen nut en worden een of twee dagen later weer uitgepoept.

Wanneer er wordt gekozen om probiotica aan een dier te geven, is het altijd verstandig om een soort te zoeken waar meerdere bacteriesoorten in zijn verwerkt. Een enkele bacteriesoort is niet genoeg om de balans van de darmmicrobiota te herstellen waarin honderden verschillende soorten thuis horen. Goede opties zijn PUUR Probiotic en Phytonics Probiotics.

Bronnen:

Grześkowiak, Ł., Endo, A., Beasley, S., & Salminen, S. (2015). Microbiota and probiotics in canine and feline welfare. Anaerobe, 34, 14-23.

Probiotica