Krijg je een kat of kitten in huis die niet zindelijk is? Dan is het van belang zo snel mogelijk de kat aan te leren dat hij zijn behoefte op de kattenbak doet. Wij hebben een aantal tips verzamelt om een kat snel zindelijk te maken

kitten of kat zindelijk maken

Als een kat voornamelijk binnen leeft is het zeer wenselijk om de kat zindelijk te maken. De meeste kittens die in een huis zijn opgegroeid zijn al zo goed als zindelijk. Toch kan het zijn dat ze zo af en toe hun behoefte niet op de bak doen. Dit heeft er in de meeste gevallen mee te maken dat de kat nodig moet, maar niet snel genoeg de juiste plek kan vinden om zijn behoefte te doen. Incontinentie en urineverlies komen gelukkig maar weinig bij katten voor. Onzindelijkheid is een regelmatig voorkomend probleem en heeft grotendeels te maken met de omstandigheden waar de katten hun behoefte in kunnen doen.

Tips om de kat makkelijker zindelijk te maken (en houden)

  • De kattenbak moet op een rustige plek staan. Een kat vindt het erg prettig als hij zijn behoefte kan doen op een rustige, veilige, goedbereikbare plek.
  • De kattenbak moet schoon zijn. Niets is hinderlijker voor een kat dan een vieze kattenbak, katten zijn erg op hun hygiëne gesteld en hebben een hekel aan vieze kattenbak. Schep dus dagelijks de poep uit de bak en vervang het grindwekelijks.
  • Kies voor een grote kattenbak met lage instap. Dit vinden katten nu eenmaal het fijnst, het beste is ook om de kap er af te laten.
  • Plaats altijd meer kattenbakken verdeelt in huis dan er katten zijn, houd voor het aantal kattenbakken het aantal katten +1 aan. Heb je bijvoorbeeld 3katten in huis, plaats dan 4 kattenbakken. In een huishouden met een kat hoor je dus NOOIT maar 1 kattenbak aan te treffen!
  • Begin zo vroeg mogelijk met het zindelijk maken van de kat. Katten lerengemakkelijk van zichzelf aan om in het fijne grind van de kattenbak hun behoefte te doen. Soms kan het handig zijn de kat een beetje te helpen. Hogenood kan herkend worden door onrustig ronddartelen, luid miauwen of graafbewegingen maken. Herken je een van deze gedragingen, zet de kat dan in of vlak bij de kattenbak.
kat onzindelijk

Oorzaken onzindelijkheid

Met deze tips zou het een eitje moeten zijn om de kat zindelijk te maken. Toch kan het gebeuren dat de kat een of meerdere keren buiten de bak plast of poept. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  • De kattenbakken zijn verplaatst. De kat kan de kattenbakken niet snel genoeg vinden en plast uit nood maar op een andere plek. Idealiter zet je de bakken op de oude plek terug of breng je de kat bewust een aantal keren per dag naar de nieuwe plek van de bakken zodat ze daar aan wennen.
  • Een nieuw merk kattenbakvulling. Katten kunnen heel kieskeurig zijn als het aankomt op het grind waar ze hun behoefte op moeten doen. Wanneer je de kat net in huis hebt en je niet weet welke vulling hij gewend is, kun je telkens 2verschillende vullingen aanbieden om uit te zoeken welke de kat het prettigst vindt. In het beste geval, verander je na de eerste zoektocht niets meer aan het soort kattenbakvulling dat er gebruikt wordt.
  • Medische oorzaken. Blaasproblemen, blaasgruis of pijnlijke gewrichtenkunnen ervoor zorgen dat de kat niet (op tijd) bij de kattenbak kan komen. Straf de kat hier absoluut niet voor af, hij kan er simpelweg niets aan doen. Laat de kat goed onderzoeken door de dierenarts, bij een succesvolle behandeling kunnen bovenstaande tips toegepast worden zodat de kat weer went om wel naar de bak te gaan.

Plast de kat meerdere malen op hetzelfde plekje, dan kan ze deze plek als nieuw toilet zien. Een goede schoonmaakbeurt kan hierbij helpen, zodat de urinelucht verdwijnt. Gebruik hiervoor echter geen ammoniak, omdat die geur overeen komt met kattenurine. Straf de kat echter niet als hij  buiten de bak zijn behoefte doet, de stress van het afstraffen kan de kans op ongelukjes alleen maar vergroten.

Tips om een kat snel zindelijk te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *